Grønne afgifter: skal provenuet Øremærkes til bestemte formål? - Hansen, Lars Gårn (Økonomi & Politik, 2026)
I den miljøpolitiske debat er det ofte blevet påpeget, at afgifter når de bruges rigtigt, kan give en mere omkostningseffektiv miljøregulering end andre former for styringsmidler. I dag er miljøreguleringen Danmark stadig domineret af regel- og normstyring (navnlig på erhvervsområdet), men i de seneste år er der gennemført eller aftalt såkaldt grønne afgifter på en række områder (affaldsafgiften, CO2-afgiften, vandafgiften, afgiften på landbrugets sprøjtemidler mv.).