Lobbyisme i teoretisk belysning - Bregnsbo, Henning; Sidenius, Niels Chr. (Økonomi & Politik, 2026)
Fænomenet lobbyisme er gennem den sidste halve snes år blevet genstand for stigende opmærksomhed både fra offentlighedens side og i den samfundsvidenskabelige debat. Ordet er gammelkendt i dets to hjemlande, USA og Storbritannien, men relativt nyt i Danmark. Den stigende interesse for fænomenet hænger utvivlsomt sammen med Danmarks deltagelse i den europæiske integrationsproces og specielt det indre marked. Det er blevet en nødvendighed for ikke mindst dansk erhvervsliv at søge at øve indflydelse på europæisk plan, hvor nu så mange afgørelser af vital interesse træffes, et plan eller niveau der stiller krav om en mere aktiv pluralistisk interessevaretagelse end det hjemlige politiske system med dets bekvemme, regelrette adgang til at fremføre ønsker og krav.