Økonomi, miljø og etik - Dubgaard, Alex (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-17" data-turn-id-container="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-17" data-testid="conversation-turn-36" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="e20e3a43-88a8-481b-8d5d-dbe6522196e3" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Det skabte furore, da en fremtrædende økonom i Verdensbanken for nogle år siden foreslog, at Banken skulle støtte overførsel af miljøbelastende industri til u-landene (se Hausman & McPherson, 1996). I et internt memo blev der argumenteret for, at mange u-lande er under-forurenede i økonomisk forstand. F.eks. bevirker det lave indkomstniveau, at mennesker i u-landene må formodes at have svagere præferencer for miljøkvalitet end i-landenes befolkninger. Memoet nævnte også, at levealderen i mange u-lande er så kort, at miljøbetingede kræftformer dårligt kan nå at udvikle sig! Derfor måtte det give velfærdsgevinster at overføre forurenende produktion fra i-lande til u-lande. Disse velfærdsøkonomiske ræsonnementer blev imidlertid ikke vel modtaget i offentligheden, da memoet blev lækket til medierne. Heller ikke de politiske beslutningstagere ser ud til at have taget ideen til sig.