Danmark og ØMUen - Kristensen, Jens Pagter (Økonomi & Politik, 2026)
Maastricht-traktaten fastsætter bl.a., at et af målene for EU er dannelsen af en økonomisk og monetær union (ØMU) med for de fuldt deltagende lande i tredje fase fælles pengepolitik, fastlåste valutakurser og en fælles valuta understøttet af koordination af den økonomiske politik samt et indre marked. Sidenhen blev det besluttet, at den fælles valuta skal hedde euro.