Offentlige lønforhandlinger ved en skillevej - fra centrale puljer til virksomhedsbaserede lønformer - Pedersen, Dorthe (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-11" data-turn-id-container="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-11" data-testid="conversation-turn-24" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="5c7f38c5-e8a1-460b-b62e-ea54ee26d461" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> De tilbagevendende aftaleforhandlinger for de godt 800.000 ansatte i stat og kommuner er netop overstået. Mens der har været »ro på bagsmækken« i de statslige forhandlinger, var det også denne gang i det kommunale forhandlingsfællesskab, KTO, at det store drama udspillede sig. Først valgte sygeplejerskernes forhandlere at sætte sig selv uden for det fælles forhandlingsbord og satse på selvstændige forhandlinger med udgangspunkt i sygehusdriften. Efter adskillige trusler og løfter og et 10 timer langt bestyrelsesmøde besluttede Dansk Sygeplejeråd alligevel at sige ja tak til det samlede KTO’s endelige tilbud om en skævdeling, der imellemtiden var forvandlet fra 130 til 100 mill. kr. En splittelse af KTO blev afværget i sidste øjeblik.