Stationære banditter i Østeuropa - Svendsen, Gert Tinggaard (Økonomi & Politik, 2026)
Østeuropa har generelt oplevet økonomisk tilbagegang frem for økonomisk vækst i forbindelse med overgangen fra planøkonomi til markedsøkonomi.2 Østeuropæernes forventninger om velstand med markedsøkonomiens indførelse er generelt ikke blevet indfriet; en farlig og uholdbar situation for Europa og resten af verdenssamfundet. Hvorfor dette økonomiske tilbagefald og hvad kan Vesteuropa gøre for at afhjælpe situationen. og stimulere økonomisk vækst? Svaret søges her givet med udgangspunkt i interessegruppeteori, som peger på, at nye, private virksomheder ikke er organiserede modsætning til de gamle, statsmonopoliserede virksomheder.