Valget af transitionsstrategi i de baltiske lande - Mygind, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-9" data-turn-id-container="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-9" data-testid="conversation-turn-20" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="dedaaf7b-1508-46ce-ab0b-aff3ecd39f0d" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Kan transitionsprocessen i Østeuropa sammenlignes med en overvindelse af en særlig sygdom, der kræver den samme medicin i alle lande, eller kræves der en særlig kur for hvert land, fordi landespecifikke forhold spiller en afgørende rolle? Begge opfattelser indeholder en del af sandheden. Der er store ligheder mellem landene i forhold til problemer knyttet til det tidligere centrale planlægningssystem og etpartidiktaturet. Visse hovedelementer går igen ved omstillingen til markedsøkonomi: stabilisering, liberalisering og privatisering af økonomien og en omfattende omstrukturering af produktionsprocessen og udviklingen af et nyt demokratisk politisk system. Men disse mål er ikke entydige. De nye økonomiske og politiske institutioner kan opbygges på mange måder, og hastighed og rækkefølge i omstillingen kan følge mange veje. Såvel valget af vej som endemål afhænger af politiske, kulturelle og teknologiske forhold, der er specifikke for hvert land. Jeg vil i denne artikel med de baltiske lande som eksempel vise, hvorledes disse baggrundsforhold spiller ind på valget af transitionsstrategi.