Politisk kronik 1. halvår 1997 - Bille, Lars (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-5" data-turn-id-container="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-5" data-testid="conversation-turn-12" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="312ecf5c-56ce-4660-9fff-ab1580adbb55" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Den 30. december 1996 var den socialdemokratisk-radikale mindretalsregering tiltrådt. Bare tre dage efter løb den ind i en af den slags episoder, som ikke må opstå. Anledningen var regeringens holdning til bekæmpelse af vold. Dronningen havde i sin nytårstale i klare vendinger taget afstand fra volden og råheden i samfundet. Også statsministeren tog dette tema op i sin nytårstale og fastholdt den skærpede holdning til voldskriminaliteten, som han havde annonceret så kraftigt på Socialdemokratiets kongres i september 1996. Justitsministeriet havde gennem nogen tid arbejdet med en handlingsplan for voldsbekæmpelsen. Den 2. januar meddelte den nyudnævnte justitsminister Frank Jensen til pressen, at et af elementerne i denne plan var en skærpelse af strafferammen for overfald af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Desuden indeholdt den en øget indsats af social og kriminalpræventiv karakter.