Samspillet mellem landbrugs produktion, landbrugeres værdier og regler - Halberg, Niels; Michelsen, Johannes; Noe, Egon (Økonomi & Politik, 2026)
Siden midten af 1980’erne har landbrugets produktionsforhold til stadighed været genstand for kritisk politisk debat, der fra tid til anden har medført politisk regulering. En første kulmination på debatten var Vandmiljøplanen fra 1987, og senest har diskussionen drejet sig om Vandmiljøplan 2, der blev vedtaget af Folketinget sammen med en ny pesticidhandlingsplan i juni 1998. Derudover har der de sidste år været sat kritisk fokus på dyrevelfærd samt forekomsten af salmonella og brugen af vækstfremmere. Det er nu således stort set alle aspekter af landbrugets produktion, der nyder kritisk bevågenhed, og kravet lyder på øget regulering. Inden for miljøområdet er den politiske interesse allerede omsat til omfattende regelværker, der på forskellig vis begrænser landbrugernes dispositionsfrihed, og tilsvarende reaktioner kan forventes på de øvrige områder.