Politisk kronik 1. halvår 2000 - Bille, Lars (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(–scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(–thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(–header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:87b70d0c-b01c-47ee-a88e-76b6814407bb-8" data-turn-id-container="request-WEB:87b70d0c-b01c-47ee-a88e-76b6814407bb-8" data-testid="conversation-turn-18" data-turn="assistant"> <div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-xs,calc(var(–spacing)*4))] @w-sm/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-sm,calc(var(–spacing)*6))] @w-lg/main:[–thread-content-margin:var(–thread-content-margin-lg,calc(var(–spacing)*16))] px-(–thread-content-margin)"> <div class="[–thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[–thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(–thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="892b2aa4-6446-415e-a4fc-868a2a8f4a4a" data-message-model-slug="gpt-5-5" data-turn-start-message="true"> Udlændingepolitikken havde indtaget en fremtrædende placering i den politiske debat i efteråret 1999. Dansk Folkeparti havde profiteret heraf og opnåede en tilslutning i de løbende meningsmålinger på omkring 15 %. Derimod voldte dette problemkompleks fortsat vanskeligheder for regeringspartierne (se Økonomi og Politik nr. 1, 2000, side 54) og af dem især for Socialdemokratiet. En række socialdemokratiske borgmestre havde offentligt og i stærke vendinger opfordret partiets ledelse til at gøre noget ved de problemer, som den store koncentration af flygtninge og indvandrere skabte i deres kommuner. Hvis ikke der blev taget konstruktive skridt til at løse disse problemer, ville Dansk Folkeparti fortsætte med at høste blandt socialdemokratiske vælgere, lød deres advarsel. Det var derfor naturligt, ja nærmest nødvendigt, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen i sin nytårstale til nationen gjorde flygtninge- og integrationspolitikken til et af hovedtemaerne.