Er nedsat arbejdstid et skridt på vejen mod bæredygtig udvikling? - Bukhave, Maria (Økonomi & Politik, 2026)
Det er et spørgsmål, der favner meget bredt. Når man graver sig lidt ned i problematikken, viser der sig mange ubesvarede spørgsmål. For at komme nærmere en strategi til nedsættelse af arbejdstiden, er der behov for ny viden og mere nuanceret debat på en række felter. Før 1995, da der var høj ledighed i Danmark, var argumentet for nedsat tid først og fremmest, at det kunne skaffe job til flere. Men i dag er det argument mindre oplagt. Grunden til, at Det Økologiske Råd interesserer sig for en nedsættelse af arbejdstiden, er perspektivet om, at mindre arbejde vil betyde mindre forbrug og dermed en mindre miljøbelastning, samt at flere efterlyser en mindre travl hverdag. Det er formålet med denne artikel at pege på nogle af de ubesvarede spørgsmål, der melder sig, for at komme videre med idéen om mindre arbejde for bedre miljø og velfærd.