Anden ordens kollektive handlingsproblemer i den danske forhandlingsmodel - Scheuer, Steen (Økonomi & Politik, 2026)
Fastlæggelsen af løn og arbejdsvilkår er centrale temaer i kollektive overenskomster, og det er nok ikke for meget sagt, at i hvert fald rammerne (minima eller maksima) for lønniveauer, for arbejdstid, for arbejdsmarkedspension m.fl. herhjemme fastlægges i de aftaler og overenskomster, som indgås af forhandlerne på det »store« arbejdsmarked og efterfølgende (som hovedregel) vedtages af medlemmerne. Betydningen af disse overenskomster udfordres dog fra flere sider i disse år, og der kan være grund til at drøfte, hvilken betydning disse udfordringer har for overenskomsternes og dermed de faglige organisationers fremtidige samfundsøkonomiske og sociale betydning. Til de centrale udfordringer hører følgende.