Dansk EU-politik i europæisk perspektiv: Nice og Post-Nice - Laursen, Finn (Økonomi & Politik, 2026)
Danmark har som bekendt været noget ambivalent over for den europæiske integrationsproces. Vi kom med i 1973 med nogen forsinkelse, bl.a. fordi vi valgte at følge Det Forenede Kongerige, der først søgte medlemskab i 1961. Grundet General de Gaulles modstand mod britisk medlemskab blev medlemskabet yderligere forsinket, og Danmark kom med i det daværende EF ud fra overvejende økonomiske betragtninger, især spørgsmålet om afsætning af landbrugsvarer, hvor både England og Tyskland var vigtige markeder. Man kan sige, at de daværende danske politikere solgte EF-medlemskabet til danskerne på en ret snæver økonomisk fortolkning af, hvad det drejede sig om.