Forord - Nedergaard, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
I den første artikel analyserer Jesper Jespersen James Maynard Keynes’ økonomiske bidrag. Han påpeger, at Keynes satte den makroøkonomiske dagsorden med udgivelsen af The General Theory i 1936. Heri påviste han, at den neoklassiske makromodel indeholdt to grundlæggende fejl, der skyldtes antagelsen om: markedsligevægt og fuld forudseenhed. Alligevel bygger de i dag dominerende makromodeller (generelle ligevægtsmodeller) fortsat på de oprindelige neoklassiske antagelser, blot med nye navne: 1) full market clearing og 2) rationelle forventninger. Det egentlige modelmæssige gennembrud for Keynes’ makroøkonomiske teori har vi således ifølge Jesper Jespersen stadig til gode.