Udvidelse i dybde og bredde: Mod dannelsen af en fælles europæisk forvaltningsret? - Battrup, Gerd (Økonomi & Politik, 2026)
Blandt de betingelser for optagelse i EU, der blev vedtaget på Det Europæiske Råds møde i København i 1993, er krav om en velfungerende retsstat, og at de offentlige institutioner har kapacitet til at påtage sig de forpligtelser, der er forbundet med medlemskab, dvs. være i stand til at implementere EU’s acquis i praksis. Et krav, der ikke kun, men også retter sig mod fastsættelse og implementering af en generel offentligretlig eller forvaltningsretlig lovgivning – en ny forvaltningsretlig orden. Selvom EU-Kommissionens evalueringsrapporter fra 1999 og 2000 understreger svagheder i domstolssystemerne, bl.a. lange køer og mangel på dommere, og ikke mindst problemer med korruption, har hovedvægten i EU-Kommissionens evalueringer ligget på opfyldelse af økonomiske kriterier, opbygningen af faglig kapacitet inden for de enkelte sektorområder, der er omfattet af EU’s acquis communautaire, og den formelle implementering af acquis’et. Men det forekommer sandsynligt, at kriterierne til en retsstatslig forvaltningsorden vil fremstå med større betydning i de kommende evalueringer, og det gælder også i forhold til en række af de ansøgerlande, der synes at »stå i første række«.