Dansk udenrigspolitik og EU’s udvidelse - Zepernick, David Munis (Økonomi & Politik, 2026)
Under den kolde krig blev Danmarks udenrigspolitik ofte anskuet som hvilende på fem søjler, som hver især spillede forskellige roller i forfølgelsen af Danmarks nationale interesse. De fem søjler var: 1) den globale søjle, som havde som mål at fremme en lov- og ordensbaseret (regelbundet) verdensorden, og som Danmark forfulgte i FN, 2) den atlantiske søjle, hvor Danmark varetog sine vigtigste sikkerhedspolitiske interesser gennem medlemskabet af NATO, 3) den vesteuropæiske søjle, hvor Danmark varetog sine overvejende økonomiske interesser gennem medlemskabet af EF, 4) den al-europæiske søjle, hvor fokus var på sikkerhed og fremme af vestlige værdier, og som kom til udtryk i CSCE-medlemskabet, og 5) den nordiske søjle, illustreret ved, men ikke begrænset til, Nordisk Råd, hvor Danmark ligeledes forfulgte interesser af en værdiorienteret karakter.