Europæisk sikkerhed og den næste regeringskonference - Larsen, Henrik (Økonomi & Politik, 2026)
EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske rolle har efter den kolde krig været genstand for indgående politisk debat. EU’s regeringskonferencer har alle efter den kolde krig i en eller anden form haft EU som sikkerhedspolitisk aktør på dagsordenen. Spørgsmålet er, hvordan resultatet af næste regeringskonference vil forme EU som sikkerhedspolitisk aktør og europæisk sikkerhed mere generelt. Dette spørgsmål er interessant, fordi regeringskonferencen i 2004 i kraft af sin forberedelse og sit formål – en form for forfatning for EU-samarbejdet – lægger op til at være i en klasse for sig blandt kongerækken af regeringskonferencer efter den kolde krig. Er det også, hvad man kan forvente af 2004-konferencen på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område? Hvis konferencen leder til en traktat, som betyder, at Unionen ikke i fremtiden vil befinde sig i en mere eller mindre permanent regeringskonference, gør det resultatet af denne så meget desto mere interessant.