Magtpolitik og føderalismereformer: EU efter Nice - Pedersen, Thomas (Økonomi & Politik, 2026)
I december 2000 vedtog EU’s stats- og regeringschefer Nicetraktaten som forberedelse til østudvidelsen. I erkendelse af at traktaten ikke var optimal besluttede de samtidig i en erklæring at indkalde en ny regeringskonference i 2004. De kommende traktatændringer vil blive gennemforti to etaper: Først en åben reflektionsfase og derefter en struktureret reflektionsfase planlagt til 2003/4. Under det belgiske formandsskab i 2001 vedtog man endvidere Laeken-erklæringen, som fastlagte de mere præcise rammer for forberedelsen af regeringskonferencen.