Anmeldelser - * (Økonomi & Politik, 2026)
»Modernitet, velfærd og solidaritet« er en sociologisk undersøgelse af danskernes solidaritet forstået som moralske forpligtelser over for andre mennesker. Lige siden den klassiske sociologis fremvækst har solidaritetsbegrebet og det moderne samfunds sammenhængskraft været i fokus blandt sociologer, om end i varierende grad gennem det 20. århundrede. Siden 1980’erne har det fået fornyet sociologisk aktualitet med teorier om senmodernitetens kendetegn og – specielt i Danmark – med den politiske debat om velfærdsstatens påståede »krise« og svigtende befolkningsopbakning. Søren Juul, der er lektor på RUC og tidligere seniorforsker på Socialforskningsinstituttet (hvor undersøgelsen er gennemført), har med dette omfattende projekt ønsket »at bidrage til en afklaring af den modsætning, der synes at være mellem store dele af den sociologiske teori og den empiriske samfundsforskning« (s. 14), hvad angår påstande om svigtende solidaritet i befolkningen og faktiske forhold. Ved at brede perspektivet ud og undersøge borgernes holdninger og adfærd ikke bare i forhold til velfærdsstaten, men også i forhold til hinanden i familien og som venner, naboer, kolleger og medborgere, mener han at kunne opfange vigtige brudflader i den sociale solidaritet (kap. 1).