Politisk kronik 1. halvår 2002 - Bille, Lars (Økonomi & Politik, 2026)
Statsminister Anders Fogh Rasmussen benyttede sin første nytårstale som statsminister til at markere den ideologiske profil, som skulle præge regeringens arbejde. Frihed og fællesskab skulle gå hånd i hånd, mennesket før systemet, det afgørende ville ikke være, om den nødvendige hjælp og service til borgerne kom fra det offentlige eller det private, blot man fik noget for skattekronerne. Den enkelte skulle have større frihed til at forme sit liv. I den sammenhæng anslog han et tema, som kom til at præge den offentlige debat et godt stykke tid. Han konstaterede, at der i de senere år ved knopskydning var skudt et sandt vildnis af statslige råd, nævn og institutioner op overalt. Mange af disse havde udviklet sig til statsautoriserede smagsdommere, som fastslog, hvad der var godt og rigtigt. Der var efter hans opfattelse tendenser til et eksperttyranni, som risikerede at undertrykke den frie folkelige debat. Befolkningen skulle ikke finde sig i disse løftede pegefingre. Når der skulle træffes personlige valg, var alle nemlig eksperter.