Institutioner og grønne CO,-afgifter i Skandinavien - Pedersen, Anders Branth (Økonomi & Politik, 2026)
Danmark, Norge og Sverige er foregangslande med hensyn til bekæmpelse af CO₂-forureningen med økonomiske instrumenter, men på trods af at landene har implementeret CO₂-afgifter på næsten samme tidspunkt, er afgifterne blevet vidt forskelligt udformet. Samtidig kan det konstateres, at de tre lande har problemer med at leve op til Kyotoprotokollens krav om begrænsede CO₂-udledninger, hvilket gør det interessant at analysere, hvilke faktorer i policy-processen der har indflydelse på CO₂-afgifternes design. Det viser sig, at industrien i disse lande er blevet pålagt mere bebyrdende afgifter. Med andre ord giver stærke institutioner svage afgifter, og svage institutioner giver stærke, eller i det mindste stærkere, afgifter. Artiklen er struktureret således, at der først er en gennemgang af det teoretiske udgangspunkt for optimale grønne afgifter.