Marginalisering og arbejdsmarkedspolitik - Rosholm, Michael (Økonomi & Politik, 2026)
Et af de fremmeste formål med arbejdsmarkedspolitikken – og i et vist omfang også socialpolitikken – må være at undgå, at folk ender i den ulykkelige situation, at de ufrivilligt befinder sig »på kanten« af arbejdsmarkedet, hvilket jeg indtil videre vil betegne som marginalisering; en mere præcis definition af marginaliseringsbegrebet findes i næste afsnit. Når man skal vurdere den førte arbejdsmarkedspolitik, er det derfor naturligt at undersøge, hvor godt den bidrager til at forhindre, at »for mange« bliver marginaliserede. Dette er emnet for denne artikel, hvor jeg eksplicit vil tage fat i to instrumenter i arbejdsmarkedspolitikken – aktivering og dagpengesatsen – for at vurdere, i hvilket omfang anvendelsen af disse instrumenter kan bidrage til at forhindre og/eller afhjælpe marginalisering.