Udfordringer for det danske og europæiske arbejdsmarked - Westergård-Nielsen, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
Dansk og europæisk arbejdsmarked står over for en række udfordringer, som kan blive afgørende for, hvordan vores velfærd udvikler sig i fremtiden. En helt afgørende betingelse er at skabe en tilstrækkelig høj økonomisk vækst og beskæftigelse. De grundlæggende faktorer for en høj vækst er dels, at borgerne uddannes så meget, at de hele tiden vil være i stand til at udvikle nye og bedre produkter, samt at arbejdsmarkedet og de øvrige markeder fungerer, således at de knappe ressourcer i form af arbejdskraft og øvrige produktionsfaktorer fungerer tilstrækkeligt effektivt. I denne artikel vil jeg kun se på de forhold, der er relateret til arbejdskraft. Der indledes med en diskussion af, om uddannelsessystemet kan levere det tilstrækkelige input. Dernæst ser jeg på, om arbejdsmarkedet er i stand til at anvende ressourcerne tilstrækkeligt effektivt, eller om der er institutionelle eller andre hindringer. Dels vil jeg se på tilgangen til arbejdsmarkedet, og dels vil jeg se på løn og incitamenter til at arbejde. Her udgør tidlig tilbagetrækning et særligt problem. Endelig vil jeg overordnet se på, om den aktive arbejdsmarkedspolitik egentlig hjælper.