Er den aktive arbejdsmarkedspolitik en succes? - Jensen, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
Aktiv arbejdsmarkedspolitik er en vigtig brik i den danske arbejdsmarkedspolitik og har været det i efterhånden mange år. Aktiv arbejdsmarkedspolitik benyttes som en samlet betegnelse for den lange række politiktiltag, der har til formål direkte at påvirke den proces, der leder til, at en ledig person kommer i beskæftigelse. I modsætning hertil står passiv arbejdsmarkedspolitik, som dækker over indkomsterstattende ydelser, der blot har til formål at sikre forsørgelsen af de ledige. Den aktive arbejdsmarkedspolitik indeholder en lang række elementer i form af en bred vifte af aktiveringsinstrumenter, spændende fra jobtræning i private virksomheder over forskellige uddannelsestilbud til særligt tilrettelagte aktiveringsforløb. Desuden er hjælp til jobsøgning og en effektiv arbejdsformidling også elementer i den aktive arbejdsmarkedspolitik.