Værdibaseret ledelse og socialt ansvar Aspekter af virksomhedernes gode statsborgerskab - Rendtorff, Jacob Dahl (Økonomi & Politik, 2026)
Nye ledelseskoncepter om værdibaseret ledelse, Stakeholder Value og virksomhedens sociale ansvar udtrykker nye legitimitetskrav til virksomheder i den globaliserede verdensøkonomi. Der er stigende krav fra interessenterne til virksomhederne om, at de skal betragte etik, værdier og ansvar som en integreret del af virksomhedens gode statsborgerskab i moderne demokratier. Dette pres er steget efter de mange skandaler om virksomhedsetik i USA og Europa, f.eks. i forbindelse med Enrons sammenbrud og tidligere kampen om Shells dumping af boreplatformen Brent Spar i Nordsøen, hvor kritiske stakeholders demonstrerede for stigende socialt ansvar og transparens i virksomheders aktiviteter. Sådanne episoder illustrerer, hvorledes diskurser om normer, værdier og ansvar har forandret de samfundsmæssige forventninger til virksomhederne, og de udfordrer vores grundlæggende begreber inden for erhvervsøkonomi, statskundskab, sociologi, jura og filosofi. Såvel virksomhedsledere, politikere, bureaukrater, forbrugere som forskere og den almene offentlighed argumenterer for, at det er nødvendigt at gentænke vores opfattelser af værdibaserede organisationer, værdibaseret ledelse og vores definition af virksomhedernes rolle i samfundet.