Corporate Social Responsibility - Thomsen, Steen (Økonomi & Politik, 2026)
Der er i den sidste tid blevet talt og skrevet utrolig meget om virksomhedernes sociale ansvar (eller på godt dansk: corporate social responsibility). I den internationale forskning har man talt om corporate social responsibility (Carroll, 1999), stakeholder-modellen (Freeman, 1984), business ethics (Velasquez, 1998; Fort, 2001), bæredygtig udvikling (Tisdell, 1993; Tenbrunsel et al., 2000) og medborgerskab – citizenship (Bolino, 1999). Man har foreslået, at virksomhedernes resultater skulle gøres op på nye måder, som balanced scorecards (Kaplan and Norton, 1996) eller med udgangspunkt i værdiskabelse for kunderne (Morgan and Hunt, 1994). Spørgsmålet er også blevet gjort til genstand for mere dybtgående forskning af principiel karakter, f.eks. inden for management af Jones (1995) eller Mitchell, Agle and Wood (1999) og inden for økonomisk teori af Rajan og Zingales (2000) eller Tirole (2001).