Redaktionelt forord - Thomsen, Steen (Økonomi & Politik, 2026)
<div class="n6owBd awi2gc" data-sfc-cp="" data-sfc-root="ep" data-hveid="CAAIBhAA" data-complete="true" data-processed="true" data-copy-service-computed-style="font-family: "Google Sans", Arial, sans-serif; font-size: 16px; font-weight: 400; margin: 12px 0px 16px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(10, 10, 10);">Corporate Governance - eller selskabsstyring - er et emne, som har tiltrukket sig stor opmærksomhed i de senere år, både i Danmark og i udlandet. Temaet er, hvordan erhvervsvirksomheder styres, eller mere præcist hvordan man styrer deres ledelser. Interessen kan begrundes på mange måder. Der er en oplagt samfundsøkonomisk interesse i »god ledelse«. En mere konkret begrundelse er, at der opstår særlige styringsproblemer i store virksomheder, hvor ejerskabet er spredt, og hvor der er adskillelse mellem ejerskab og ledelse. I denne situation opstår der et »magtvakuum«, et behov for at underkaste ledelsen »checks and balances«, som kan udskifte en inkompetent virksomhedsledelse, stille den til regnskab for aktionærerne og offentligheden (sikre »accountability«) og give den incitamenter til at gøre et godt stykke arbejde for de relevante interessenter frem for at tjene egne interesser. Der findes dog også oplagte corporate governance problemstillinger i andre sammenhænge, eksempelvis spørgsmålet om styring eller eventuel privatisering af offentlige selskaber (»staten som ejer«, Finansministeriet, 2003), generationsskifteproblemer eller professionelle bestyrelser i familieejede selskaber foruden den vedvarende debat om omdannelse af store andelsselskaber til aktieselskaber.<!–TgQPHd|||[]–> <div class="Fsg96" data-sfc-cp="" data-sfc-root="ep" data-complete="true" data-processed="true" data-sfc-inited="2" data-copy-service-computed-style="font-family: "Google Sans", Arial, sans-serif; font-size: 14px; font-weight: 400; margin: 0px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(10, 10, 10);"><!–TgQPHd|||[]–> <div class="n6owBd awi2gc" data-sfc-cp="" data-sfc-root="ep" data-hveid="CAAICBAA" data-complete="true" data-processed="true" aria-owns="action-menu-parent-container" data-copy-service-computed-style="font-family: "Google Sans", Arial, sans-serif; font-size: 16px; font-weight: 400; margin: 12px 0px 16px; text-decoration: none; border-bottom: 0px rgb(10, 10, 10);">