Den europæiske beskæftigelsesstrategi - Mailand, Mikkel (Økonomi & Politik, 2026)
Fra midten af 1980erne begyndte beskæftigelsespolitikken herhjemme at bevæge sig op af ’politikområdernes rangstige’ for at ende på en meget høj placering med Arbejdsmarkedsreformen i 1993/1994. En lignende udvikling har beskæftigelsespolitikken gennemgået på europæisk plan. Udviklingen kulminerede i 2000 med topmødet i Lissabon. Beskæftigelsespolitikken blev da udpeget som et særdeles vigtigt politikområde i forhold til at nå Lissabonmålene om inden 2010 at blive ’den mest konkurrencedygtige og dynamiske vidensbaserede økonomi i verden, i stand til at balancere bæredygtig vækst med flere og bedre jobs og mere social inklusion’. Det bidrog også til interessen omkring den europæiske beskæftigelsespolitik, at det var første område, hvor såkaldte ’åbne koordinationsmetode’ blev praktiseret i EU.