Har nyhedsjournalistikken selvstændig politisk magt? - Lund, Anker Brink (Økonomi & Politik, 2026)
Når politologer undtagelsesvis beskæftiger sig med journalistik, er der en markant tendens til at koncentrere opmærksomheden om valgkampe og skandaler, hvor konflikt og sensation er de afgørende nyhedskriterier. Nyere medieforskning viser imidlertid, at det snarere er prioriteringen af hverdagens rutinestof, der burde give anledning til overvejelser af samfundsvidenskabelig art (Strömbäck, 2000). Ganske vist hænder det, at nyhedsjournalistikken er med til at vælte en minister eller gennem spektakulære enkeltsager sætter dagsordenen på Christiansborg. Men som hovedregel går påvirkningen i lige så høj grad den anden vej.