Kompetent eller kombattant? Patientuddannelse som styringsudfordring i sundhedsvæsenet - Juul Nielsen, Annegrete (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen ser nærmere på de nye styringsformer og -udfordringer, som den aktuelle patientorientering i sundhedsvæsenet sætter. Udgangspunktet er, at patienten i den sundhedspolitiske retorik i stigende grad er én, styringen rettes mod og forventes fra. Empirisk tages der udgangspunkt i kommunernes tilbud om patientuddannelse til kronisk syge efter det amerikansk udviklede koncept »Lær at leve med kronisk sygdom«. Det analyseres, hvordan uddannelsen konfigurerer »patienten« som kompetent og pro-aktiv beslutningsdeltager i sundhedsvæsenet, og hvordan kursisterne interagerer med denne patientkonfiguration. På den baggrund diskuteres det, om og i givet fald hvordan patientens ændrede rolle udfordrer og forandrer den etablerede styringsmodel i sundhedsvæsenet.