En ny statsteori? Udviklingen i statslige styreformer - Bogason, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
Udviklingen i dansk statslig styring analyseres på baggrund af tre begrebssæt: bureaukratisering, markedsgørelse og netværk. Fire styreformer – marked, kvasi-marked, ledelse og ny-bureaukratisering – udledes med en række empiriske eksempler, der ses som konsekvensen af den danske orientering hen imod New Public Management. Denne udvikling er imidlertid ikke entydig på teoretisk plan og har en række modsætninger indbygget. Netværksbegrebet, som er baseret på teorier om governance, findes at dække tendenserne i en række af dagens styreformer. Der efterspørges en reformulering af statsteori i lyset af netværksdannelserne, og der er behov for en normativ basis for forvaltningsforskningen i disse fænomener.