Elektricitet og politik i 1990’erne - Petersen, Flemming; Rüdiger, Mogens (Økonomi & Politik, 2026)
Elsektoren blev liberaliseret i 1990’erne. I årtierne forinden var sektoren blevet underlagt en statslig regulering af hensyn til forsyningssikkerheden og miljøet. Liberaliseringen var et delvist brud med denne udvikling, idet elselskabernes monopolstatus blev ophævet, og konkurrencen blev defineret som et grundvilkår på elmarkedet. Elsektorens ønske om mindre statslig indblanding blev dog ikke opfyldt; liberaliseringen betød tværtimod mere regulering. De politiske tiltag ligger på mange måder i forlængelse af den energipolitik, der blev påbegyndt med elforsyningsloven fra 1976.