Fra lavsvæsen til fagligt selvstyre - Juul, Ida (Økonomi & Politik, 2026)
Set fra såvel lærlingeuddannelsernes som arbejdsgivernes perspektiv havde indførelsen af næringsfrihed i 1862 store konsekvenser. Mestrene mistede den kontrol over faget, som de hidtil havde udøvet via lavenes tilsyn med tilgangen og uddannelsen af lærlinge. Næringsloven stødte derfor på modstand, og over tid udviklede der sig nye former for arbejdsgiverindflydelse på erhvervsuddannelserne frem mod det faglige selvstyre, som blev stadfæstet med 1937-loven.