Hvilken slags politik er forskningspolitik – nu? - Mejlgaard, Niels; Aagaard, Kaare (Økonomi & Politik, 2026)
Dansk forskningspolitik er under diffus og flerdimensionel forandring. Med udgangspunkt i Hanne Foss Hansens karakteristik af dansk forskningspolitik anno 2002 vurderer artiklen, hvordan forskningspolitikken har ændret sig i de skelsættende år mellem 2002 og 2009. Det konkluderes, at forandringshastigheden er sat op i takt med forskningspolitikkens bevægelse mod en stadig mere central placering på den bredere politiske dagsorden. Det har haft positiv betydning i form af øgede ressourcer og opmærksomhed, men også negative konsekvenser i form af et øget konfliktniveau som følge af forskningspolitikkens tiltagende indvævning i innovations- og forvaltningspolitikken. Konflikterne mellem delvis modsatrettede logikker manifesterer sig ikke blot mellem det politisk-bureaukratiske og det akademiske system, men også internt i de to systemer. Forsøg på at reducere sektorens multiinstitutionelle karakter gennem finansiel og organisatorisk koncentration har hidtil snarere skærpet end begrænset disse konflikter.