»Der blæser en vind fra Orienten« – salafisme og jihadisme på nordlige breddegrader - Crone, Manni (Økonomi & Politik, 2026)
Det hævdes ofte, at vor tids terrorister er »militante islamister«. De anklagede i det seneste års danske terrorsager er dog ikke islamister, men salafister. Men hvad er forskellen mellem islamisme og salafisme? Og hvilken forbindelse er der mellem salafisme og terror? Artiklen tegner et billede af henholdsvis islamisme og salafisme og viser, hvordan islamismens ideologiske og politiske udvikling har givet plads til salafismen i det politisk-religiøse felt. På den baggrund diskuteres sammenhængen mellem religion og terror. Der argumenteres for, at religion ikke nødvendigvis driver unge muslimer ind på en voldelig løbebane, men at et militant politisk engagement i dag ofte antager en religiøs form.