Fra sekularismekritik til kritisk sekularisme - Berg-Sørensen, Anders (Økonomi & Politik, 2026)
Sekularisme er i den vestlige verden blevet de briller, vi tager på, når vi taler om forholdet mellem religion og politik: hvordan skal forholdet forstås, og hvordan skal det reguleres ud fra vores politiske og demokratiske idealer? Artiklen beskriver og diskuterer gængse sekularismedoktriner og sekularismekritikker, idéhistoriske og aktuelle. Hensigten er at vurdere de aktuelle kritikker for på den baggrund at overveje, hvordan en politisk sekularisme kan tage ved lære af kritikken. Sigtet er ikke at formulere et alternativ til sekularisme, men at skitsere konturerne af en alternativ, selvkritisk og kritisk sekularisme.