Skal religion ud af det offentlige rum? Sekularisme, neutralitet og upartiskhed - Lægaard, Sune (Økonomi & Politik, 2026)
I debatter om religion og politik fremsættes ofte generelle krav om »mindre religion i det offentlige rum«, som begrundes med idealer om sekularisme, neutralitet eller upartiskhed. Artiklen skelner først mellem tre forskellige betydninger af »offentligt rum« (statslige institutioner, demokratisk politik og civilsamfund) og diskuterer dernæst de flertydige idéer om sekularisme og neutralitet, som kravet ofte hviler på. Den aktuelle danske debat om, hvorvidt muslimske tørklæder kan tillades i offentlige embeder, tages op som eksempel, med særligt fokus på regeringens forslag om at forbyde dommere at vise religiøse symboler. Det analyseres, hvordan neutralitet og upartiskhed kan forstås i denne sammenhæng, og der argumenteres for, at det ikke følger af de relevante versioner af disse krav, at dommere ikke bør bære muslimske tørklæder.