Om gamle ideers sejlivethed – en kritik af den neoklassiske teoris dominans i moderne økonomilærebøger - Jespersen, Jesper (Økonomi & Politik, 2026)
Denne artikel redegør for det problematiske forhold, at de fleste lærebøger er baseret på neoklassisk generel ligevægtsteori som det enerådende makroøkonomiske paradigme. Det er problematisk, fordi den analytiske tilgang, der ligger bag generel ligevægt, udelukker inddragelse af usikkerhed som en væsentlig forklaringsfaktor. Det er en væsentlig årsag til, at den nye indsigt, som Keynes bibragte makroøkonomisk teori, ikke blev indarbejdet i den stadigt dominerende neoklassiske makroteori. Det påvises efterfølgende, at den makroteori, der i traditionelle lærebøger angives at være keynesiansk med den begrundelse, at den bygger på antagelsen om »stive priser og lønninger«, ikke kan genfindes i Keynes’ originale makroøkonomiske teori. Resultatet er en neoklassisk tolkning af Keynes, der har svært ved at forklare den faktiske udvikling i beskæftigelse og arbejdsløshed.