Strukturledighed – et barn af økonomiske ideer? - Albrekt Larsen, Christian; Goul Andersen, Jørgen (Økonomi & Politik, 2026)
Et nøgleeksempel på idéers rolle i dansk politik er skiftet fra et konjunktur- til et strukturparadigme i synet på arbejdsløsheden, der skete fra 1988 til 1992. Det nye syn på ledigheden, der blev et omdrejningspunkt i den økonomiske politik, blev hurtigt fælles tankegods for beslutningstagere på tværs af politiske skel. Artiklen analyserer, hvorfor dette skifte i Danmark kunne ske så hurtigt og stilfærdigt. Desuden påpeges det, at paradigmet nok udgjorde en begrænsning, men samtidig var konsistent med flere mulige policy-spor. Endelig argumenteres for, at det er et godt eksempel på idéers selvstændige rolle i politik.