Selv økonomer har brug for ideer: Ideers betydning i politisk økonomi og finanskriser - B. Carstensen, Martin; Møller Pedersen, Jesper (Økonomi & Politik, 2026)
Den finansielle krise kan fortolkes som afslutningen på et paradigme og begyndelsen på et nyt. I den forbindelse spiller idéer en afgørende rolle, fordi aktørerne har brug for dem til at handle under stor kompleksitet og opbygge nye institutioner til konsolideringen af et kommende paradigme. Før man kan analysere idéers indflydelse på økonomiske aktørers handlinger, er en teori om idéers funktion og indflydelse nødvendig. Artiklen analyserer disse spørgsmål og sandsynliggør vigtigheden af at medtage et idemæssigt perspektiv i studier af økonomiske og finansielle kriser. Gennemgangen af den eksisterende forskning demonstrerer idéers indflydelse i 1930’ernes og 1970’ernes økonomiske kriser, hvilket styrker argumentet om, at også den nuværende krise bør analyseres ud fra et ideperspektiv.