Eierlinjen i norsk boligpolitikk – tar boligeiere på seg for stor risiko? - Aarland, Kristin; Nordvik, Viggo (Økonomi & Politik, 2026)
Et stort flertall av norske hushold eier den boligen de bor i — dels et resultat av preferanser og valg, dels av en villet politikk. Artikkelen bidrar til diskusjonen om marginale og sårbare hushold tar på seg for stor risiko ved å kjøpe bolig. Empirisk støtter analysene seg på longitudinelle surveydata fra EU-silc (2003-2007). Analysen indikerer at økonomisk sårbarhet er en tilstand som vedvarer over tid, men at sårbare eiere likevel i stor grad greier å håndtere sitt eierskap på en god måte, og at marginale eiere ikke er et boligpolitisk problem i Norge. Perioden var preget av sterk vekst i boligprisene, god inntektsvekst og lav arbeidsledighet, så resultatene bør ikke generaliseres.