De længste boligprisindeks internationalt - Lundbæk Laursen, Maria; Helding Madsen , Anders; Lunde, Jens (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen præsenterer de længste indenlandske og udenlandske boligprisindeks og gennemgår de mest anvendte metoder til opstilling af boligprisindeks (gennemsnitlig købesum, hedonisk regression, »repeat sales« og SPAR/afstandsfaktoren). Udviklingen i boligpriserne har afgørende betydning for investeringer i ejerboliger, kapitalgevinster, konjunkturforløb, byggeinvesteringer og finansiel stabilitet. Der præsenteres de over 100 år lange indeks for USA (Shiller), Norge, Herengracht (Amsterdam) og Paris/Frankrig, bl.a. for at afdække, om boligpriserne systematisk stiger mere end forbrugerpriserne. Det dominerende indtryk er, at der ikke ses nogen langsigtet stigende trend i de reale boligpriser, men store udsving — og at de kraftige reale prisstigninger fra midten af 1990erne og frem til 2006-07 er hidtil usete.