Relevant forskning« har brug for relevante indikatorer - Ernø-Kjølhede, Erik; Hansen, Finn (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen analyserer forskningens udvikling, især fremkomsten af den problemløsningsorienterede modus-2-forskning som supplement til den mere videnskabeligt orienterede modus-1-forskning, og sammenholder den med forskningspolitikkens udvikling og brugen af indikatorer som New Public Management-inspireret styringsredskab. To cases fra Danmark og England viser, hvordan NPM-tænkning har vundet indpas i tildelingen af basismidler til universitetsforskningen. Forfatterne argumenterer for, at eksisterende indikatorer ikke i tilstrækkelig grad afspejler forskningssystemets modus-2-karakteristika, og at der er behov for at udvikle og implementere velegnede modus-2-indikatorer; afslutningsvis gives et bidrag hertil.