Modeller, miljø og manipulation: Vidensfiltrering og magt i beslutningsprocessen omkring den 3. Limfjordsforbindelse - Næss, Petter; Andersen, Jeppe (Økonomi & Politik, 2026)
Med udgangspunkt i VVM-redegørelsen for den foreslåede 3. Limfjordsforbindelse i Aalborg diskuterer artiklen, hvordan transportmodellers design – bevidst eller ubevidst – kan føre til prognosefejl, der systematisk fremmer en bestemt politisk dagsorden. Planlæggerne antog, at trafikvæksten ville blive den samme, uanset om en ny motorvej blev bygget, og konkluderede derfor, at manglende udbygning ville give utålelig trængsel. Artiklen viser, hvordan anerkendt viden om »trafikspring« (induceret og genereret trafik) blev ignoreret i det faglige beslutningsgrundlag og afvist i det politiske og juridiske system – en vidensfiltrering, hvor magt er med til at definere, hvad der tæller som gyldig viden.