Målstyret transportpolitik – hvad kan Danmark lære af Sverige og Norge? - Hedegaard Sørensen, Claus; Gudmundsen, Henrik (Økonomi & Politik, 2026)
Dansk transportpolitik har i de senere år sendt signaler om en mere sammenhængende og langsigtet planlægning med en række principper, der har karakter af målsætninger, men uden konkrete udmøntningsplaner. Sverige og Norge, der i en årrække har arbejdet med store nationale transportplaner baseret på transportpolitiske mål og indikatorer, kan måske inspirere. Artiklen skelner mellem »målorienteret politik«, »målorienteret forvaltning« og »målstyring« (en instrumentel kobling af de to første). Konklusionen er, at de transportpolitiske mål i de to nabolande er dekoblede fra forvaltningen, og at egentlig målstyring ikke finder sted og næppe er realiserbar. Ikke desto mindre rummer målorienteret politik og forvaltning elementer af værdi for dansk transportpolitik.