Samfundsvidenskaber i ressourcekonkurrence - Andersen, Heine (Økonomi & Politik, 2026)
Konkurrenceudsættelse har været et nøgleord i forskningspolitik de seneste årtier, og den eksterne finansieringsgrad er øget kraftigt. Artiklen analyserer konsekvenser og finansieringskilder for samfundsvidenskaberne — set eksternt i forhold til andre hovedområder og internt i samfundsvidenskaberne. Samfundsvidenskaberne har tabt til de »våde fag« i konkurrencen om eksterne midler, men har alligevel nogenlunde kunnet bevare deres ressourceposition i kraft af øget studentertilgang, frem for alt til de erhvervsøkonomiske fag. De økonomiske fag har øget deres andele af samfundsvidenskabernes eksterne midler, for nationaløkonomiens vedkommende først og fremmest fra forskningsråd. Offentlige myndigheder er blevet den største eksterne finansieringskilde, mens forskningsrådsmidler relativt er gået tilbage. Da konkurrencevilkårene for en række finansieringskilder er uigennemsigtige og lukkede med hensyn til både bedømmelsesprocedurer og -kriterier, er der grund til at forvente negative konsekvenser for forskningens kvalitet. Der savnes dog empiriske undersøgelser, der belyser dette.