Kontraktpolitik, kulturkamp og ideologi 2001-2011 - Kurrild-Klitgaard, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen redegør for begreberne »kontraktpolitik« og »kulturkamp« som elementer i VK-regeringernes politiske strategi og placerer dem i en teoretisk forståelsesramme (bl.a. Downs’ medianvælgerteorem). En kursorisk gennemgang af perioden 2001-2011 viser, at særligt begrebet »kulturkamp« undergik en forandring, og at den førte politik og retorik på centrale områder — skattetryk, offentlige udgifter, regulering, lighed — var i stærk kontrast til de oprindelige liberale ambitioner. Denne konceptglidning, sammen med Anders Fogh Rasmussens ryk af Venstre ind mod midten, kan meget vel være det, der forårsagede en kraftig »afliberalisering« af borgerlige vælgeres holdninger, der kan observeres efter 1998.