Vælgerne 2001-2010 – stabilitet, dynamik og skæve vinkler - Andersen, Johannes (Økonomi & Politik, 2026)
Ved valget i 2001 stemte mere end halvdelen af vælgerne på et borgerligt parti, og det gentog sig i 2005 og 2007. De danske vælgere i 00’erne stod dermed for en markant højredrejning. Samtidig bevægede vælgerne sig holdningsmæssigt markant mod venstre — både fordelingspolitisk og værdipolitisk. Det gælder ikke mindst de borgerlige vælgere, der trods denne holdningsmæssige bevægelse holdt fast i de borgerlige partier. Enten fordi de borgerlige partier fulgte med, eller fordi vælgerne bliver bedre og bedre til at kombinere holdninger på tværs af traditionelle ideologiske positioner. Artiklen peger på de unge som særligt dynamiske vælgere og introducerer bl.a. figuren »den forbrugeristiske medborger«.