Sportsskandalens anatomi. Initiering, proces og effekter: på vej mod en teoretisk model - Wagner, Ulrik; K. Storm, Rasmus (Økonomi & Politik, 2026)
Mens sportens økonomiske og politiske betydning synes at tiltage med globaliseringen, bliver sociologiske forklaringer på sportens skyggesider nødvendige. Problemet er, at der ofte skrives om skandaler, uden at fænomenet afklares teoretisk, og uden bud på, hvad der skaber dem, eller hvorfor nogle skandaler får store konsekvenser, mens andre dør hurtigt ud. Ved at anvende en kommunikationsteoretisk ramme (Niklas Luhmann) kombineret med diskursteori (Laclau og Mouffe) og Max Webers idealtypeforståelse udvikler artiklen en model over sportsskandalen, dens initiering og effekter. Modellen afprøves gennem analyse af to cases – Tiger Woods’ ægteskabsproblemer og cykelholdet Festinas dopingsag under Tour de France – og der skitseres fire fokuspunkter for den videre forskning.