Vi er alle spindoktorer – Om konceptualisering og måling af andenordensvælgeren - Winther Nielsen, Sigge (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen introducerer begrebet andenordensvælgeren: en vælger, der ikke blot iagttager partiernes handlinger, men iagttager, hvordan partierne iagttager deres egne handlinger — og dermed betragter politik som et strategisk spil (»spin« og proces). Begrebet konceptualiseres med afsæt i konceptformationslitteraturen (særligt Goertz’ three-level-concepts), og udbredelsen måles gennem en survey med en innovativ associationsøvelse på et repræsentativt panel. En kvantitativ indholdsanalyse viser, at cirka hver femte association er strategi- eller mediehåndteringsorienteret, og at andenordenssynet findes på tværs af partier, ideologi, uddannelse, køn og politisk vidensniveau. En efterfølgende kvalitativ analyse nuancerer, hvor udviklet det enkelte individs andenordenssyn er. Konklusionen er, at et andenordenssyn på politik udgør en betydelig del af, hvordan vælgeren skaber mening i politik.